Kızartma tenceresine 1 tatlı kaşığı kadar ekleyin! Patatesleri çıtır çıtır yapıyor
Çıtır çıtır patates kızartması, biber kızartması, patlıcan kızartması ve kabak kızartması yapmak mümkün olacak. Aşçılar kızartma yaparken bu sırrı hep uyguluyormuş.
Kızartma tenceresine 1 tatlı kaşığı ekleyin! Patatesleri çıtır çıtır yapıyor - Kızartma yağına ekleyeceğiniz sirke patates kızartmasının çıtır çıtır olmasını sağlayacak. Peki sirke neden kızartma yağına eklenmeli? Kızartma yağına sirke eklenirse ne işe yarar?
Kızartma yağına sirke eklemek, kızartma işleminin sonucunda elde edilen yiyeceklerin daha çıtır ve lezzetli olmasını sağlar. Sirke, yağın köpürmesini önler ve yiyeceklerin daha çabuk pişmesini sağlar. Ayrıca, sirke, yağın oksidasyonunu yavaşlatarak, yağın daha uzun süre kullanılmasına yardımcı olur. Sirke sayesinde patatesler tavaya veya kızartma tenceresine yapışmaz.
Sirke, asidik bir bileşen olduğu için, kızartma yağına eklenmesi, yağın pH seviyesini düşürür. Bu da, yiyeceklerin daha çıtır olmasını sağlar. Sirke ayrıca, yiyeceklerin daha lezzetli olmasına da katkıda bulunur.
KIZARTMA TENCERESİNDEKİ BUHARLAŞMAYI ÖNLÜYOR
Kızartma işlemi sırasında, yiyeceklerin içindeki nem, buharlaşır ve buharlaşan nem, yağın köpürmesine neden olur. Sirke, buharlaşan nemi azaltarak, yağın köpürmesini önler ve kızartma işleminin daha temiz ve güvenli olmasını sağlar. 1 tatlı kaşığından fazla kızartma yağına sirke eklemeniz önerilmez.
SİRKELİ KIZARTMANIN PÜF NOKTALARI
Mynet.com sitesinde yer alan bir içerikte; Sirkeli kızartmanın detaylarına yer verildi. İşte çıtır çıtır kızartma yapmak için bilmeniz gereken her şey!
SEBZE SEÇİMİ
Mutfakta en çok kızarttığımız sebze olan patates kızartmasından başlayalım. Patates seçerken taze ve yeşillenmemiş patatesler almaya mutlaka dikkat etmelisiniz. Taze olmayan patates daha uzun sürede pişer ve kızarabilmesi için daha fazla yağa ihtiyaç duyar. Patatesler daha fazla yağın içinde kaldıkça tüm yağı çekmeye başlar ve çıkan sonuç hiç hoş olmaz. Sadece patatesin değil, kızartılacak tüm sebzelerin taze olması en önemli püf noktalardandır.
SOĞUK SU
Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta suyun soğuk olmasıdır. Kızartma yapmak için doğradığınız sebzeleri soğuk su ile yıkayın.
Daha sonra soğuk su dolusu bir kabın içerisine tuz ilave edin.
Bu tuzlu suyun içerisine sebzelerinizi atın ve 30 dakika kadar bekletin.
Patlıcan diğer sebzelere nazaran daha fazla yağ çektiği için birkaç noktada diğerlerinden ayrılıyor. Patlıcanı alacalı soyduktan sonra doğramadan tuzlu suyun içinde dinlendirmeniz gerekiyor.
Bu yöntem sayesinde kızartmaların daha az yağ çekmesini sağlayabilir ve lezzetli kızartmaların keyfini çıkartabilirsiniz.
SUYUNU ALIN
Tuzlu suda beklettiğiniz sebzeleri sudan aldıktan sonra mutlaka suyunu sıkın ve havlu kağıt yardımı ile kurulayın. Kuruladığınız sebzeler daha az yağ çeker ve yağın ısı dengesini bozmadan kızartma yapmanızı sağlar.
KIZMIŞ YAĞ
Kızartma yapacağınız zaman sebzeleri ve hamur işlerini kızmış yağın içerisine atın. Yağ kızmadan asla kızartma yapmamalısınız! Aksi durumda sebzeler tüm yağı içerisine çeker ve kalorisi bol, yağlı kızartmalar yapmış olursunuz.
Kızartma yağı çok yüksek olmayan ateşte olmalı ve kızartmaları kısa sürede pişirmeye özen göstermelisiniz.
Kızartmaları yeni bir yağda pişirmeye de özellikle dikkat etmelisiniz.
Kızartmaları çıkarırken maşa veya kevgirden yardım almanız fazla yağlardan kurtulmanıza fayda sağlar.
PANELEYEREK KIZARTMA VE SİRKE KULLANMAK
Biber, patlıcan, kabak hatta bamyaları paneleyerek kızartırsanız daha az yağ çekerler ve formları bozulmamış olur. Ayrıca sebze kızartırken yağın içerisine 1 tatlı kaşığı kadar sirke koymanız da işin bir diğer püf noktasıdır.
Evet bu yöntem sayesinde yapacağınız kızartma çıtır çıtır olacaktır.
Yaptığınız kızartma tarifini dilerseniz köfte ile servis edebilirsiniz… Yanına bir diğer en iyi seçenek ise yoğurt veya ayran olacaktır