Lütfü Türkkan'dan Üsküp Türk Tiyatrosu için Ankara'da girişim

Lütfü Türkkan'dan Üsküp Türk Tiyatrosu için Ankara'da girişim

Temeli 2014 yılında atılan ve kaba inşaatı bitmesine rağmen Türkiye tarafından taahhüt edilen projenin iç mimarlığı ve son halinin tamamlanması sözü aradan geçen zamana rağmen halen tamamlanmadı.

Eski binanın Arnavut Tiyatrosunu tahsis edilmesi ve mevcut binanın restorasyona alınmasından ötürü Makedonya Türkleri kültür ve sanat etkinliklerini
gerçekleştiremiyor. Türklere ait olan diğer kültür varlıkları ise onarım ve restore edilmeyi bekliyor. Türk Dışişleri ve TİKA’nın verilen sözlerini hayata geçirmemesine ise Türkiye Kocaeli Milletvekili Üsküp asıllı Lütfü Türkkan tepki göstererek konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ve Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a taşıdı.


OSMANLI’NIN MİRASINA BÖYLE Mİ SAHİP ÇIKACAKSINIZ!


Türkkan TİKA’nın duyarsızlığıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Evlad-ı Fatihan torunları Makedonya’daki soydaşlarımız, zengin geçmişimizi, dilimizi ve ortak hafızamızı; kültür ve sanat alanında yaşatmaya çalışıyor ama bunun için Türkiye’nin söz verdiği desteğine ihtiyaçları var. Çünkü biliyorlar ki; Rumeli’de Türklerin kültürel izleri silinirse Türkiye’nin ve Osmanlı’nın da izleri silinir. Üsküp Türk Tiyatrosuna ve Türklerin diğer kültür sanat mekanlarına ne zaman sahip çıkacaksınız?” diyerek Üsküp Türk Tiyatrosunun ve diğer
eserlerin önemine dikkat çekti.


Türkiye İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın Meclis gündemine taşıdığı sorular şu şekilde;

1) İnşaatının başlamasının üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen neden Üsküp Türk Tiyatrosunun tamamlanmasıyla ilgili yükümlülükler yerine getirilmemiştir?
İnşaatın tamamlanmasıyla ilgili olarak Bakanlığınıza ait bir takvim belirlenmiş
midir?


2) Türk kültürünün yaşatılması ve Kuzey Makedonya’da soydaşlarımızın kültür-sanat faaliyetlerini sürdürmesi için önemli olan Üsküp Türk Tiyatrosu için Bakanlığınız tarafından herhangi bir bütçe ayrılmış mıdır?


3) Ustrumca tiyatrosunun tamamlanması, Kumanova Tiyatro İnşaatının ikinci
aşamasına geçilmesi, Koçana Kültür Merkezinin restorasyonu, Gostivar Kültür
Merkezinin onarımının ikinci aşamasının yapılması, Kliment Ohridski
Kütüphanesinin onarılmasıyla ilgili olarak Bakanlığınız tarafından herhangi bir
girişimde bulunulmuş mudur? Bulunulmamış ise ihtiyaç duyulan çalışmaların
tamamlanması için Kuzey Makedonya’daki yetkililerle temas kurulması
düşünülmekte midir?