Sarma yaparken yapılan bu hataya dikkat! Adeta zehir saçıyor... Emeğiniz boşa gitmesin
Usta aşçılar sarma yaparken yapılan bu hataya dikkat çekti. Bu ilginç ve küçük hatayı belki de bilmeden hep yapıyorsunuz. Bu hatayı sizde fark ettikten sonra bir sonraki sarma keyfinizde adeta parmaklarınızı yiyeceksiniz.
Sarma, yaprak sarma veya dolma siz hangi şekilde adlandırırsanız adlandırın, Türk mutfağının belki de en güzel aperatif yemeklerinden biridir. Özellikle zeytinyağlı sarma birçok kültürde sadece yemek değil, aynı zamanda bayramlarda ve özel günlerde enfes bir ikramlıktır. Ancak usta aşçılar, yaprak sararken yapılan bu hatanın zehir saçtığını söylüyor.
Halk TV'de yer alan habere göre, yapılan bu hata yaprak sarmasını adeta zehre dönüştürüyor;
1 GECE ÖNCEDEN BEKLETİN
Yaprak sarma veya lahana sarması yaparken, kullanılacak pirincin bir gece önceden bekletilmesi gerekiyormuş. Böylelikle pirinç tam anlamıyla arınmış oluyor. Eğer bugüne kadar bunu uygulamadıysanız çok yanlış yapmışsınız demektir. Yemeğinizin zehre dönüşmemesi için bu alışkanlığınızı mutlaka terk etmelisiniz.
TAM KIVAMINDA YAPRAK SARMANIN TARİFİ NASILDIR?
Malzemeler
- 500 gram kıyma
- 1 büyük soğan
- 1 demet maydanoz
- 1 su bardağı pirinç
- 3 yemek kaşığı nane
- Kırmızı toz biber ve karabiber
- 1 su bardağı zeytin yağı
- 2 yemek kaşığı karışık biber ve domates salçası
- Tuz
Yapılışı
*Kıymalı bir kaba alın ve içine soğanı rendeleyin.
* Daha sonra yıkanmış pirinci ve diğer tüm malzemeleri ekleyip iyice yoğurun.
* Karışımın bol zeytinyağlı olmasına dikkat edin
* Salamura yaprakları birkaç dakika suda kaynatın.
*İç harcından alıp tek tek sarın ve tencereye dizin.
* Üstüne sarmalar üste kalacak şekilde su ekleyin ve zeytinyağı gezdirip 1,5 saat kısık ateşte pişirin.
* Daha sonra servis edin.
YAPRAK SARMASININ PÜF NOKTALARI
Yaprak sarması kimisi için bir zevk kimisi için ise tam bir işkencedir. Çünkü sabır ve zahmet gerektiren bir yapım aşaması vardır. Yaprak sarma her ne kadar uzun ve zor olsa da yemesi bir o kadar zevklidir. Elbette lezzetli ve kalem gibiyse... Her yemeğin olduğu gibi yaprak sarmasının da bazı püf noktaları vardır. Eğer siz de lezzetli bir yaprak sarması yemek istiyorsanız bu püf noktalarına dikkat edin.
Nefisyemektarifleri.com'un derlediği içeriğe göre, yaprak sarmasının püf noktaları;
Doğru Yaprak Seçimi
Elbette yaprağı mevsiminde satın almak en iyi çözüm. Asma yaprağı aslen mayıs ortasından temmuza kadar uzanan zaman diliminde toplanıyor. Fakat bunun için imkanlar müsait değilse, bazı saklama yöntemlerine başvurulabilir.
Örneğin, etli sarma için ufak yapraklar, zeytinyağlı sarma için daha genişçe yapraklar tercih edilirse başarılı bir sonuca ulaşmanın temeli atılmış oluyor.
Salamura Yaprak
Asma yaprağını saklama yöntemlerinden en sık kullanılanı salamura yöntemi oluyor. Bu yöntem hem kuru hem de sulu olmak üzere iki farklı yol ile uygulanabiliyor.
Kuru yapraklar katlanarak üzerine sıkıca bir kapak kapatılırsa ya da tuz basma yöntemiyle salamura yapılırsa yapraklarınız daha uzun süre siz eşlik edeceklerdir.
Yaprakları Sarma İçin Hazırlayın
Yaprakları sarma işlemi için hazır hale getirmek. Özellikle de salamura yaprak kullanıyorsanız, mutlaka atlamamanız gereken bir adım. Salamura yaprakları tuzundan iyice arındırmak ve yumuşak olmasını sağlamak için bir gece önceden suya koymalısınız. Suyu belli aralıklarla değiştirerek, yaprağınızı kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.
Yapraklarınızın sap kısımlarından bıçak yardımıyla kurtulup, yaprakları üst üste dizdikten sonra hemen işe koyulmamanız için hiçbir engel yok!
Kalem Gibi Yaprak Nasıl Sarılır?
Eğer yapraklarınız arasından damarlıları elerseniz, işiniz daha kolaylaşacaktır. Aynı zamanda bu, daha leziz sarmalara sahip olmanızı da sağlar.
Yapraklarınızın hemen hemen aynı boyutlarda, hafif genişçe olması hem işinizi kolaylaştıracak hem de daha düzgün görünüm elde etmenizi sağlayacak. İç harcı dengeli koymak, sarmanın pişirme aşamasından sonra dağılmaması için önemli bir nokta. Pirincinizin iki katına çıkacağını hayal edin ve daha minimal davranın!
Böylece tencerenizde patlamış sarmalara rastlamayacaksınız.
Kaynak: halktv.com.tr - nefisyemektarifleri.com