Herkesin kendine göre bir çamaşır yıkama rutini vardır. Kimi çamaşırı solmasın diye narin programda ve düşük ısıda yıkar, kimi de hijyene önem verdiği için çok yüksek derecede ve sık sık yıkar. Ancak her kumaşın kendine has özellikleri vardır. Nasıl her renkli kıyafet 90 derecede yıkanamazsa, her beyaz çamaşır da 20 derecede yıkanamaz.
Çamaşırına ve hijyenine özen gösterenler için asla unutulmayacak bir tüyo vereceğiz. Çamaşırlarınız hem tertemiz olacak hem de ilk günkü gibi canlılığını koruyacak.
Halk TV'nin yasemin.com adlı internet sitesinden derlediği habere göre, çamaşırları tertemiz ve capcanlı yapan öneriler;
Özellikle pamuklu çamaşırların, havluların ya da bebek kıyafetlerinin yumuşak bir dokuya sahip olmasına çok önem verilir. Her ne kadar bunu sağlamak için piyasada birbirinden farklı ürünler olsa da kimyasal içermeyen yöntemlerle çamaşırlarınızı yumuşacık yapabilirsiniz.
İlk önce çamaşırlarınızı renklerine göre makinenin içine koyarak kaç derecede yıkamak istiyorsanız o dereceye ayarlayın.
Daha sonra makinenin her zaman yumuşatıcı koyduğunuz bölümüne bir bardak sirke koyun.
Bu şekilde çamaşırlarınızı yıkadıktan sonra kurutun.
Kuruyan çamaşırlarınızın eskisinden daha yumuşak olduğunu göreceksiniz.
ÇAMAŞIR YIKARKEN YAPILAN EN BÜYÜK HATA
Çamaşır yıkarken yapılan bazı hatalar kıyafetlerin ömrünü azaltır ve ekstra para harcamanıza neden olur. Bunlar biri sık sık çamaşır yıkamak ve bolca deterjan kullanmaktır. Bu tür masum hatalar size sadece yeni bir tişört veya gömlek almanıza neden olmaz, aynı zaman da çamaşır makinenizin de kullanım ömrünü kısaltır.
Sozcu.com.tr'de yer alan habere göre, çamaşır yıkarken sıkça yapılan hatalar;
Çamaşırları Yanlış Gruplamak
Çamaşırları renklerine göre ayırmanın yanı sıra kumaşlarına da dikkat etmelisiniz. Örneğin polar kumaşlı kıyafetleri ayrı olarak yıkamalısınız. Ayıca havluları da sentetik kumaşlı kıyafetlerle karıştırmamalısınız.
Lekeleri Yanlış Biçimle Çıkarmak
Eğer lekeleri çıkarmak için sert bir yol uyguluyorsanız kıyafetlerinizde delik olmasına şaşırmayın. Bu işlemi yaparken yavaş hareketlerle yapmalısınız.
Gereğinden Fazla Toz Deterjan Kullanmak
Çamaşır yıkarken gereğinden fazla toz deterjan koyarsanız, yıkarken çok fazla köpük oluşacağından gömlek yakası gibi yerlerde yeni lekelere yol açacaktır, bu yüzden de çamaşır yıkamanın en ideal yolu sayılmaz.
Makineye Dinlenmesi İçin Zaman Vermek
Bazıları, makinenin bozulmasına neden olabileceği için yıkamalar arasında çamaşır makinesinin sakinleşmesi için beklemeyi tercih ediyor. Ancak bu yanlış bir yöntem çünkü çamaşır makinesi aralıksız kullanıldığında bir önceki yıkamadan kalan enerji ve ısıyla daha iyi çalışır.
Havlular İçin Yumuşatıcı Kullanmak
Yumuşatıcıda bulunan kimyasal karışımlar havluların emici özelliğini azaltırlar. Bu yüzden havluları yıkarken yumuşatıcı kullanımı yanlıştır.
Kaynak: halktv.com.tr - sozcu.com.tr