Yoğurt kaplarından çiçek saksısı yapmak oldukça kolaydır. İşte adım adım yapmanız gereken her şey!
Marketten satın aldığınız yoğurt kaplarını çöpe atmayın. Bu önerimiz elbette yarım kiloluk yoğurt kapları için değil daha büyük yoğurt kapları için geçerlidir. Örneğin 2 kilo veya 5 kiloluk.
Malzeme listemiz:
- Yoğurt kapları
- Toprak
- Bitki
- Makas
- Toprak çubuğu
Yoğurt kabından saksı yapılışı
1. Yoğurt kaplarını temizleyin ve gerektiği takdirde yıkayın.
2. Kapların alt kısımlarına 2-3 delik açın. Bu delikler, suyun saksıdan akmasını sağlayacak.
3. Kapların içine toprak doldurun. Toprağı hafifçe sıkıştırın.
4. Bitkiyi toprağa yerleştirin ve toprağı hafifçe sıkıştırın.
5. Bitkiyi sulayın ve saksıyı güneşli bir yere yerleştirin.
5 LİTRELİK SU ŞİŞESİNDEN SAKSI YAPILIŞI
Marketten satın aldığınız 5 litrelik su şişelerini de atmayın. Çünkü 5 litrelik plastik su şişesinden saksı yapmak da oldukça kolaydır. İşte adım adım yapmanız gerekenler:
İşte gerekli malzemeler
- 5 litrelik plastik su şişesi
- Makas
- Toprak
- Bitki
- Toprak çubuğu
Plastik şişeden saksı yapılışı:
1. Su şişesinin üst kısmını kesin. Keskin bir bıçak veya makas kullanarak kesin.
2. Şişenin alt kısmına 2-3 delik açın. Bu delikler, suyun saksıdan akmasını sağlayacak.
3. Şişenin içine toprak doldurun. Toprağı hafifçe sıkıştırın.
4. Bitkiyi toprağa yerleştirin ve toprağı hafifçe sıkıştırın.
5. Bitkiyi sulayın ve saksıyı güneşli bir yere yerleştirin.
Dikkat etmeniz gereken püf nokta: Saksıyı hazırlarken, bitkinin köklerinin rahatça büyümesi için yeterli boşluk bırakmaya özen gösterin. Ayrıca, bitkinin ihtiyacı olan su miktarına dikkat edin ve toprağı düzenli olarak nemli tutun.
PLASTİK ŞİŞELERİ VE YOĞURT KAPLARINI DEĞERLENDİREN BİR KULLANICI YORUMU
Agaclar.net isimli bir forum sitesinde yazan lizard adlı bir kullanıcı yoğurt kaplarıyla ilgili şunları yazmış ve ilginç bir bakış açısı getirmiş...
Bence yoğurt kaplarının veya su bidonlarının saksı amaçlı kullanılmasının çok büyük bir faydası var. Bunlar plastik malzemeler ve maalesef ülkemizde çöp ayrıştırma işi emeklemekte iken bunların atılması hem petrolden yapıldıkları için milli servete zarar hem de doğaya zarar...
Tabii bir de çiçeklerin bu konuyu ne kadar umursadığı da önemli... Sanıyorum ki çiçekler bu konuda seçici davranmıyorlar ve hallerinden memnunlar.
Kendi adıma konuşmam gerekirse ben öğrenciyim ve yaptığım işlerden de az miktar para kazanıyorum. Bahçeli bir evde oturmaktayım ve her daim bir şeyler yetiştirmek için çabalıyorum. En azından oturduğum evde kendi ürettiğim karbondioksiti kullanmaları için bile bir şeyler yetiştirdiğim oluyor. Marketlerde veya çiçekçilerde büyük saksıların fiyatları benim için çok yüksek. Ayrıca daha önce dediğim gibi gidip plastikten yapılmış saksıya para verip evdeki hazır 5 lt. plastik şişeyi çöpe atmak hiç bana göre değil.
Ben de şişeleri değerlendiriyorum. 1.5 lt şişeye bile biber ektiğim oldu. Bunun ne zararı var peki? Estetik diyorsanız eğer evimin balkonuna baktıklarında yeşermiş fideleri görmek yerine su bidonlarını görenler tabii ki estetik bulmazlar durumu. Fakat bu hiç umurumda değil.
Kaynak: Uskuphaber.com - Fotoğraflar: Youtube.com