Benim için İçli Köfte, ülkemizden çıkmış en güzel ve en özel lezzetlerin sadece biri ama tekidir. Her gün olsa her gün yerim. O derece çok severim.
Bende bugün sizler için en çok sevdiğim ara sıcak yemeğin püf noktalarını derledim.
İnsan bir şeyi bu kadar çok sevince sanırım ustası da oluyor. Ben de kendimi içli köfte ustası olarak görürüm. Sadece kendimize değil, ev ekonomisine katkı amaçlı da isteyen komşularım veya arkadaşlarım içinde yaparım. Çok beğenmiş olacaklar ki yıllardır git gide büyüyen bir çevrem oldu.
Lafı fazla uzatmadan tüyolara geçelim. Şimdiden afiyet olsun..
İÇLİ KÖFTE YAPMANIN PRATİK YOLU NEDİR ?
İç Harcı Nasıl Hazırlamak Gerekir?
İçli köfte yapmaya başlamanın ilk aşaması iç harcı hazırlamaktır. Peki, içli köfte yapmanın pratik yolu var mıdır? İç harcı nasıl hazırlamak gerekir.
İlk olarak orta yağlı yarım kilo kıyma yapışmaz bir tava kullanılarak yarım çay bardağı sıvı yağ ile bir kaç dakika kavrulur. Kıymayı kavururken sadece tereyağı da kullanabilirsiniz. Tereyağı ile çok daha lezzetli olur. Akabinde iki adet orta boy, küçük küçük doğranmış soğan pembeleşinceye kadar kıyma ile birlikte kavrulur.Soğan da kavrulduktan sonra sıra bir tatlı kaşığı biber ve bir tatlı kaşığı domates salçası eklemeye gelir. Ardından damak tadına göre istenilen baharatlar göz kararı eklenir. Tuz, karabiber, pul biber ve kimyon olabilir. İçli köftenin iç harcının olmazsa olmazı yarım çay bardağı ince dövülmüş cevizi ve yine aynı şekilde ince ince doğranmış bir tutam maydanoz eklemeyi unutmayın. Ateşin altını kapatın ve bir kenarda kendi kendine soğumaya bırakın. İç harç, hem dinlenirken hem de soğurken içli köfte tarifinin en can alıcı noktası olan hamurunu hazırlamaya başlayın.
İçli Köfte Dış Harcı Yapılışı
İki su bardağı kısırlık ince bulgur, bir su bardağı herhangi bir marka irmik derin bir kabın içine alınır. İki su bardağı sıcak su bulgur ve irmiğin üzerine dökülür. Ağzı kapatıldıktan sonra on beş dakika kadar şişmesi beklenir. İşte, içli köfte yapmanın püf noktası bu aşamadan sonra başlıyor. Dış harcı yoğururken şekil alması için bir çay bardağı un ve bir adet yumurta ilave edilir. İç harç hazırlanırken baharat ekleniyor fakat baharat tadını daha yoğun hissetmek isterseniz dış harcın içine de baharat ilave edilebilir. Bir çay kaşığı tuz ve bir tatlı kaşığı salça ilave edilir ve güzel bir şekilde yoğurulmaya başlanır. Yoğurma sırasında ellerinizi ıslatın ki hamur elinize yapışmasın. Yaklaşık bir saat kadar sık sık eller ıslatılarak macun kıvamına gelene kadar yoğrulur. Ele yapışmayan bir kıvam elde ettikten sonra içli köfte yapımının en zahmetli kısmı olan şekil vermeye sıra gelir.
Nasıl Şekil Verilir
Bir adet buzdolabı poşetini 2 eşit parçaya ayırın. Hazırlamış olduğunuz içli köfte dış harcından mandalina büyüklüğünde elinize alın ve yuvarlayın. Buzdolabı poşetinin bir tanesinin üzerine koyun. Diğer poşeti de üzerine kapatın. Bir merdane ile olabildiğince ince açılması gerekir. Burada iki poşet arasına konularak açılmasının nedeni, dış harcın merdaneye yapışmasını önlemektir.
İnce bir şekilde açılan dış harç hamuru çay tabağı ya da daha büyük bir tabak ile yuvarlak şekilde kesilir. İçine kıymalı harç konulur ve iki ucu birleştirilerek kapatılır. Kıymalı harç iki üç saat önce yapılırsa dış harcın kapatılması çok daha kolay olacaktır. Hazırlanan içli köfte bol miktarda yağda arkalı önlü kızartılır.