Canınız yoğurt çektiyse eğer markete gidersiniz. Ancak ben tersini yapıyorum evde kendi yaptığım yoğurtları tüketiyorum.
Daha sağlıklı olabildiğini düşünüyorum. Açıkçası bunu büyük annemden öğrendiğim tarif sırlarıyla yapıyorum.
Herkesin merak ettiği bir şey var oda yoğurdun nasıl taş gibi olacağı. Şimdi sizlere taş gibi yoğurt nasıl mayalanır anlatacağım..
İlk olarak tuz önerisi
Evet Herkes Soruyor Yoğurt Mayalarken tuz neden konur? Açıklayalım
Evde yoğurt yaparken bilmeniz gereken şeylerin başında bu sırlar geliyor . Küçük bir kabın içerisinde yoğurt mayası, şeker (şekeri koymamızın nedeni yoğurt mayasını aktifleştirip yoğurdun çabuk ve güzel mayalanması için) ve birazcık tuz (tuzu koymamızın nedeni yoğurdu daha bir lezzetli yapacak olmasıdır. Ayrıca yoğurdun ekşi olmasını engelleyecektir.
Şimdi birileri ne alaka diyecek ama bunu bir çok yoğurt ustası uyguluyor efendim..
Karbonat önerisi
Herkesin merak ettiği başka bir soru ise : Yoğurt yapmak için karbonat kullanılır mı? Açıklayalım:
Yoğurdumuz için kullanacağımız Mayamız mutlaka oda ısısında olmalıdır. Derin Bir kase içerisinde güzelce özeyip içine azcık tuz, biraz şeker ve çok az karbonat atalım. Ocakta kaynattığımız sütten bir kepçe kaseye ekleyip ısılarını eşitleyelim..
Yani özetle Yoğurda karbonat eklenebilir...
YOĞURT HANGİ TENCEREDE DAHA İYİ TUTAR
Taş gibi yoğurtlar için Emaye tencere ya da toprak çömlekleri yoğurt yapımında kullanmanız için öneririm. Yapmanız gereken Bir kilo sütü önce yüksek ateşte kabarmaya başlayana kadar kaynatmak. Sonra da orta ateşe alıp köpürmesi iyice sönene kadar tahta kaşıkla karıştırmak..
Bu tencerelerde yapılan yoğurtlar taş gibi oluyorlar...
5 Adımda Yoğurt Nasıl Taş gibi mayalanır?
Ulusal post Haber Sitesinde yer alan bilgilere göre yoğurdun 5 adımda nasıl taş gibi mayalanacağına dair bilgiler verilmiş. Eğer sizlerde evde yoğurt yapmak istiyorsanız bu tarifi uygulayabilirsiniz.
Sütün kalitesi hem tadını hem de besin değerini etkiliyor
İlk olarak gerçekten güvenebileceğiniz yerlerden süt almaya dikkat edin. Denetimden geçmeyen sütler hem çok sağlıksız hem de su katılmış olabilir. Bu sütler de hem içerisinde çok hızlı mikroorganizma üretirken bir yandan da yoğurt yapmak istediğinizde kesileceklerdir.
Sütün temiz olup olmadığını ise mayalanma aşamasında anlayabilirsiniz. Bu sütlerden yapılan yoğurt gri bir renge bürünüyor ve yoğurdun acı bir tadı oluyor. Hatta hayvanlar kötü yemlerle beslendilerse yoğurt da kötü kokacaktır.
Sütü fazla kaynatmayın
Kaynatma aşamasında dikkatli olun. Az kaynayan sütteki kötü organizmalar ölmeyecektir bir yandan da yoğurt sulu kalacaktır. Ancak fazla kaynatmak da besin değerini aşağı çekecektir. Sütünüz fokurdamaya başladıktan sonra beş dakika daha kaynatmak yeterli.
Süt kaynadıktan sonra...
En kritik nokta ise süt mayalama ısısını ayarlamak. Fazla sulu olmaması için fazla sıcak olmaması gerekiyor. geleneksel ve basit bir yöntemle serçe parmağınızı süte daldırın ve yedi saniye kadar bekletebilirseniz o zaman mayalayabilirsiniz demektir.
Maya nasıl oranlanır?
Mayalama da büyük önem taşıyor çünkü fazla konan maya ekşi bir yoğurda yol açmakta. Bu nedenle bir litre süte bir yemek kaşığı kadar yoğurt mayasını oranlamak yeterlidir.
Mayalarken süre önemli
Mayalanma süresi de yoğurdun yapısına etki eder. Dört ya da beş saatlik ideal sürenin dışına çıkıldığında maalesef yoğurt sıvı ve sulu bir hal alır. Bu da istenmeyen bir sonuç olacaktır. Yoğurdu mayaladıktan sonra ise yirmi dört saat buzdolabında bekletip yiyin. Bu sayede hem kıvamı daha iyi olacak hem de tadı güzelleşecektir.
Yoğurtla ilgili önerilerimiz ve tarif sırlarımız bu şekildeydi. Özellikle bağışıklık sistemi dostu olmasıyla bilinen yoğurdu çocuklarımıza yedirmeliyiz. Yoğurtla yapılan salatalar ve çorbalar tercih ederek onları yoğurda alıştırabiliriz.
Günümüzde bir çok markette yoğurt satılıyor olsa da evde yapılan yoğurtlar kadar lezzetli yoğurtlar tercih nedenidir.
Bu yüzden vermiş olduğumuz bu bilgiler doğrultusunda sizlerde kendi yoğurdunuzu evde yapabilirsiniz. Afiyetler olsun efendim.
Bilgiler hoşunuza gittiyse arkadaşlarınızla paylaşmayı ihmal etmeyin!