Çölyak gibi kronik hastalıkları olanlar için büyük risk taşıyor. Kronik hastalığı olmayanlar için ise yeni hastalıklara zemin hazırlıyor. Sürekli ekmek ve hazır gıda tüketen insanlarda kilodan çok ödem olduğunu yüzüne bakınca bile anlayabiliriz.
Yüzleri şiş ve mimikler kaybolma derecesindedir. Aklın bulanıklığı yüzünden ve gözlerinden anlaşılır. Gluteni bıraktıkları zaman mimikler daha çok belirginleşir. Ve gözler parlaktır.
Bu nedenle birçok ünlü gluteni bırakarak sağlıklı beslenmeyi tercih ediyor. Sağlıklı beslenmek sadece ünlüleri ilgilendiren bir durum değil. Sağlığına önem veren her birey glutensiz beslenmeye veya az tüketmeye özen göstermelidir.
Glutensiz Yaşam Nasıl Olmalı?
Öncelikle buğday, yulaf, çavdar gibi içeriğinde gluten bulunan yiyecekleri bırakmalıyız. Buğdayın çavdarın, yulafın içinde bulunduğu tüm paket ürünlerini almamalıyız. Glutenin en belirgin özelliği sindirimi çökertmesi ve alerjiyi tetiklemesidir.
Zaten günümüzdeki birçok hastalık sindirim sistemine ve alerjiye bağlıdır. En başta günümüzde satılan ekmek türünü sofralarımızdan kaldırmalıyız. Ekmek bırakmak zor gelebilir. Ekmeksiz doymayanlarımız vardır. Bu nedenle Siyez unu ve ekmeğini tavsiye ediyoruz.
Siyez buğday türlerinin atasıdır ve günümüze kadar özünü kaybetmeden gelmiştir. Sindirimi ise daha kolaydır. Yalnız diyet yapanlar yine az tüketmelidir. İsterseniz Siyez unuyla kendi ekmeğinizi kendiniz yapabilir, isterseniz organik ekmek üreticilerinden ekmek siparişi verebilirsiniz.
Glutensiz Örnek Beslenme
Günümüzde hemen hemen her üründe gluten mevcut. Buna göre nasıl beslenmeleri, neler yemeliyiz? Öncelikle şunu unutmayalım. Sağlıklı beslenmek zengin işi değildir. Aksine öz yemeğimize döndüğünüzde bütçenizde rahatlayacaktır. Glutensiz örnek beslenmeyi şu şekilde sıralayabiliriz.
Sabah (saat en geç 10):
Normal ekmek yerine Siyez ekmeği. Yumurta, peynir,zeytin, bolca söğüş salata. Limonlu açık çay.
Öğlen (13:00-14:00)
5 köfte büyüklüğünde et, hindi, tavuk, balık vb. Lor peynir, zeytin yağlı bol salata.
Ara Öğün:
İstediğiniz meyveyi üzerine tarçın ekleyerek tüketebilirsiniz. Yalnız her meyveden 1 er tane.
Akşam ( en geç 18:00 )
Hazır olmayan unsuz çorba. Çorbaya un ekmek isterseniz bu Siyez unu veya mısır unu olabilir. Sebze yemeği, kurubaklagil yemekleri. Yalnız diyet yapanlar yemeğin suyunu içmeyin. Sadece tanelerini tüketebilirsiniz. Bol salata. Sağlıklı Günler Dileriz.