Ev temizliği özellikle mevsim geçişlerinde yapılan dip bucak temizlik oldukça yorucudur. Bazen günler bazen de haftalar sürebilir. Haliyle birçok insanın da canını sıkan işlerinden başında gelir. Özellikle çalışanlar insanlar için bu durum daha da can sıkıcıdır. Ancak bazı küçük tüyolar ile ev temizliğiniz eskisinden daha kısa sürecek ve az yorulacaksınız.
Halk TV'nin derlediği habere göre ev temizliğini pratiğe dönüştürecek tüyolar;
Banyodaki Kirli Alanların Temizliği
Eşit parçada hidrojen peroksit ve su çözeltisini karıştırın ve tüm kirli alanları, sarı lekeleri ve küfleri ovun. Banyo perdelerinizi de bu şekilde temizleyebilirsiniz.
Diş fırçanızı temizlemek ve mikropları öldürmek için, fırçanızı 1 saat sirkede bekletin. Daha sonra akan suyun altında iyice yıkayın.
Banyoda kullandığınız süngerleri temizlemek için de sirkeli sıcak suda, süngerleri 1 saat bekletin. Daha sonra temiz suyla yıkayın.
Küvetinizi Kar Gibi Beyaz Yapmak İçin;
Hidrojen peroksiti bir sprey kutusunun içine koyduktan sonra küvet yüzeyine püskürtün. Yarım saat bekledikten sonra ılık su ile yıkayın.
Sitrik asit ile yapılan bir solüsyon etkili bir biçimde sarı lekeleri giderir. Solüsyonu yapmak için bir sitrik asit paketi için bir bardak su gerekiyor. Küvet yüzeyine bu karışımı uygulayın ve 20 dakika bekletin. Sonra ılık su ile yıkayın.
Klozetteki Kireç Nasıl Giderilir?
Eşit derecede sitrik asit, hardal tozu ve mısır nisaştasını karıştırın ve bez yardımıyla klozeti temizleyin.
Klozetinizi temizlemeye yardımcı olacak küçük toplar da ahzırlayabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan malzemeler: 1 su bardağı toz soda, 1/4 fincan sitrik asit, 1/2 çay kaşığı sirke, 1 yemek kaşığı hidrojen peroksit, 15-20 damla sevdiğiniz bir esansiyel yağ.
Bir kabın içine toz sodayı dökün ve sitrik asit ekleyin. İkinci bir kapta, hidrojen peroksit ile sirkeyi karıştırın. Kuru karışımın içine diğer kaptaki sirkeli karışımı ekleyin. Son olarak esansiyel yağı da ekleyin. Bir yağlı kağıt üzerine bu karışımdan kaşık yardımıyla küçük toplar yapın. En az altı saat boyunca bu şekilde bekletin. Ve daha sonra kullanılmak üzere cam kavanozun içinde muhafaza edin. Bu küçük topları temizliğe yardımcı olması ve hoş koku bırakması için klozetin içine 1-2 top atarak kullanabilirsiniz.
Fayans Aralarını Temizlemek İçin;
Bir mum yardımıyla fayanslar arasında oluşan kirleri, mumun ucunu kullanarak kirlerin yok olmasını sağlayabilirsiniz.
Başka bir çözüm olarak; bir kabın içerisine toz sodayı dökün. Kullanılmayan bir diş firçasını ıslatın. ve fayans aralarını ovun. Temizledikten sonra yüzeyi ılık suyla yıkayın. Fayanslarınız yepyeni bir görünümde olacak.
Başka bir çözüm olarak da; 1'e 2 oranında hidrojen peroksit ile sıcak suyu karıştırın. Fırça veya sünger kullanarak fayans arasındaki kirleri temizleyin. Daha sonra yıkamanıza gerek yok.
Çamaşır Makinesinin Temizliği İçin;
Her üç ayda bir çamaşır makinesini temizlemeyi unutmayın! Sitrit asitle çamaşır makinesindeki pisliklerden ve kireçten kurtulabilirsiniz. Makineninizin yıkama haznesine bir miktar sitrik asit dökün. Ve boş halde makineninizi en yüksek sıcaklıkta çalıştırın.
Ayrıca başka bir çözüm yolu olarak; 1 bardak sirke, ¼ fincan kabartma tozu, ¼ su bardağı ve sünger. Bir kasede su ve kabartma tozunu karıştırın. Çamaşır tozu bölmesine bu çözeltiyi dökün. Çamaşır makinesinin tamburuna sirke ekleyin. Ve makineyi yüksek sıcaklıkta çalıştırın. Sona erdikten sonra, lastik contayı bir sünger yardımıyla silin. Daha sonra makinenin içinin kuruması için kapağını açık bırakın.
Ocaktaki Yağ Lekeleri Nasıl Çıkarılır?
Sıradan bir silgi kullanarak ocaktaki yağ lekelerini kaldırabilirsiniz. Profesyonel temizlik hizmetleri bile genellikle bu hileye başvuruyor. Başka bir çözüm yolu olarak ise, limon suyu ve limon dilimleriyle ocağınızı temizleyebilirsiniz. Limonun suyunu sıkın ocağınıza uygulayın ve 15 dakika bekleyin. Daha sonra ıslak bezle silin.
Kimyasal Kullanarak Fırını Temizlemek
Bir tencere içine 1 litre sıcak su ve 1 bardak amonyum klorür ekleyin. 150 derece önceden ısıtılmış fırın içine tencereyi koyun. Fırını kapatın gece boyunca soğumaya bırakın. Ertesi sabah bir kap içine biraz amonyum klorür, 1 tatlı kaşığı herhangi bir deterjan ve 1/2 sıcak su ekleyin. Bir sünger yardımıyla fırını silin. Daha sonra fırını temiz suyla iyice temizleyin.
Fırınınızı yeni bir görünümde tutmak için de sirke kullanın. Bir süngere biraz sirke koyun ve fırına uygulayın. Kapağını kapatın ve birkaç saat bekleyin. Sonra temiz bir bez yardımıyla hafifçe kirli noktaları temizleyin. Daha ciddi lekeleri çıkarmak için fırça da kullanabilirsiniz. Tüm bu işlemden sonra suyla iyice temizleyin.
Yatağınızı Tazeleyin
Her mevsim geçişinde yatağınızı en az 1 kez temizlemeye özen göstermelisiniz. Elektrik süpürgenizle yataktaki tozlardan kolaylıkla kurtulabilirsiniz. Eğer yatağınız koku yapıyorsa, toz sodayı yatağınıza serpin ve yarım saat bekleyin. Daha sonra elektrik süpürgenizle iyice süpürün.
1/2 oranında hidrojen peroksiti ve çamaşır deterjanını karıştırarak yatağa uyguladığınızda, yatakta iz yapmış ter lekelerinden kurtulabilirsiniz.
Halıdaki lekelerden kurtulmak için;
1 litre suya 1 çorba kaşığı gliserin ekleyerek halınızdaki çay, kahve ve kakao lekelerinden kurtulabilirsiniz.
Kumaşlarınızdaki yağlı boya lekelerinden kurtulmak için, eşit miktarlarda benzin, aseton ve terebentin karışımı kullanın.
Kumaşlarınızdaki mürekkep lekelerinden kurtulmak için de, süt kullanabilirsiniz.
1 su bardağı su ve 1 çay kaşığı tuzu karıştırarak kumaşlarınızdaki çim lekelerinden kurtulabilirsiniz.
EVDE TEMİZLİK YAPARKEN YAPILAN HATALAR
Ev temizliği adı altında bazen birçok hata yaparız. Özellikle bazı hatalar geri dönülmez bir soruna yol açabilir ve size pahalıya patlayabilir. Peki ev temizliği yaparken hangi hataları yaptığınızı merak ediyorsanız saydıklarımızı dikkatlice okuyun.
Yasemin.com internet sitesinin derlediği içeriği göre, temizlik yaparken yapılan en büyük hatalar;
1- Bulaşık makinesine haddinden fazla bulaşık doldurmak yapılan en büyük hatalar biridir. Birbirine yapışık çatal, kaşık, tabak ve tencere gibi eşyaları düzenleyiniz. Makine tamamen dolu ise eşya hafifletmesine gidiniz.
2- Aynı şekilde çamaşır makinesini ağzına kadar dönemeyecek şekilde çalıştırmak yerine ağırlığı kadar çamaşır koymanız daha doğru bir temizlik yöntemi olacaktır. Taş, kum gibi maddeleri içerisinde barından kıyafetleri çamaşır makinesinden uzak tutunuz. İyice çırptıktan sonra yıkanabilir hale gelecek şekilde makineye atabilirsiniz.
3- Ahşap kesme tahtasını, sıcak su ve bulaşık deterjanı ile yıkamak her zaman için ideal bir temizlik olmayacaktır. Limonu daireler şeklinde keserek tahtanın üzerinde bez ile siler gibi ovalayarak siliniz. Tahtayı doğal çamaşır suyuna da batırabilirsiniz. İyice durulamayı ihmal etmeyiniz.
Kaynak: halktv.com.tr - yasemin.com