İshal, vücudun sıvı vitamin, mineral kaybına yol açtığı için ve içilen su hemen yerine geçmediği için, bebeklerde ve yaşlılarda ölüm tehlikesine varacak kadar ciddidir. 2 günden fazla ishal olan kişiye, hastanede serum verilir ve sıvı dengesi sağlanmaya çalışılır. İshal olan hastaya, anında tedavi, serum, besin ve sıvı takviyesi iyi gelir. İshal olan çocuğa, aksatmadan su verilmeli, en kısa sürede hastaneye götürülmelidir. İshal olmadan önce, tedbir alarak, temiz yiyecek ve içecekler iyi gelir.
İshal Neden Ortaya Çıkabilir?
WHO'ya göre, 5 yaşın altında çocuklarda yılda 1,6-1,7 milyar ishal vakası gerçekleşmektedir, bu vakalar, sağlıksız coğrafyalarda, kötü beslenme şartları altında ikamet etmek zorunda kalan çocuklardan oluşuyor. Kişisel temizlik, temiz su temiz yiyeceklerle ishal önlenebilir. Refah seviyesi yüksek ülkelerde, ishal vakaları çok daha azdır. İshale yol açan faktörler, virüs-bakteri ve parazitler olmaktadır. Gıda zehirlenmesi de ishale yol açar. Solunum yollarına bulaşan mikroplar da ishal nedeni olabilir. Kronik pankreatit, ülseratif kolit ishal nedenidir. Bağırsak hareketliliğini artıracak ilaçların alımı da ishale neden olabilir. İshali tehlikeli yapan olgu, dehidrasyondur. İshal, metabolizmayı bozar, dolaşım sistemine zarar verir, solunum ve diğer sistemlerin işleyişini bozarsa hemen tedavi edilmelidir.
İshal Neden Tehlikelidir?
Na , K , Ca , Mg , Cl adı verilen elektrolitlerin kaybına yol açtığı için tehlikelidir. İshale bir de kusma eşlik ederse, çift taraftan sıvı ve elektrolit kaybı, sıvı ve besin kaybı olacağı için tedavi 2 kat hızlı yapılmalıdır. Hastalığa yol açan mikroplar veya patojenik mikroorganizmalar, yararlı bakterileri yok eder. İshalin bitkisel tedavisi evde ishal tedavi yöntemleri de yararlı olabilir. Yetişkinlerde ishal çözümü için, pirinç suyu, keten tohumu, ya da kimyon tohumu, sarımsak veya bir iki çay kaşığı kuru kahve yemek yararlı olabilir. Tabi ki tıp biliminin çözümleri varken, mahrum şartlar altında değilseniz, bu yöntemler kullanılmaz. Onların yerine en iyi çözüm olan, bakteri yok edici antibiyotikler kullanılır. Böylece zararlı bakteriler, ölür. Kan dolaşımına girmeyen başka ilaçlar da verilebilir. Adsorban grubu ilaçlar, bağırsaklara yerleşen ve yararlı bakteri florasını yok eden zararlıları seçip yok etmeyen bir ilaç grubudur ve bu ilaç grubu, geçici rahatlama sağlar. Bağırsak hareketlerini yavaşlatan ve bu yolla ishali kesen ilaçlar da ayrı bir çözüm olarak kullanılabilir. Zamanında müdahale edilmemiş ishal vakalarında zaman kazandırıcı olarak kullanılırlar. Sonuç olarak, ishalin tedavisi anti biyotikler, sıvı takviyesi, vitamin mineral takviyesi olarak izlenir.