TIRNAKTAKİ BEYAZ LEKELER NE ANLAMA GELİYOR? NASIL GEÇER? LÖKONİKİ NEDİR?
Tırnakta nokta ve çizgi halinde ya da tamamen kaplayacak kadar geniş alanda olabilen ve tıp dilinde karşılığı lökoniki olan beyaz lekelere insanlar tarafından vitamin eksikliğinden kaynaklandığı söylenir. Fakat bu bilgi yanlıştır. Peki tırnaklardaki beyaz lekeler ne anlama geliyor ve nasıl geçmektedir? Lökoniki nedir ve nasıl geçer? İşte tüm soruların yanıtı:
Zaman zaman tırnaklarda oluşan beyaz lekelerin sebebini sizlerde merak ediyor musunuz? Tırnaklarda oluşan beyaz lekeler lökoniki aslında bir sağlık probleminin habercisi olduğunu göstermektedir. Lökoniki, parmaklarınızda ya da tırnaklarınızda oluşan beyaz noktalara ve çizgilere verilen addır. Çok yaygın olan sorun olmasına rağmen zararsızdır. Bazı insanlarda tırnaklardaki beyazlık nokta gibi küçük olurken bazılarındaysa kısa ve uzun çizgilerle bütün tırnağı kaplayabilir. En büyük sebebi ise tırnak yataklarının zarar görmesidir. Bu da tırnaklarınızı bir yere çarpmanız ya da vurmanız sonucunda ortaya çıkar.
TIRNAKTA ÇIKAN BEYAZ LEKELERİN NEDENLERİ:
Alerjik tepki
Besleyici yağlar, ojeler, oje sökücüler ve tırnakla temas eden diğer kozmetik ürünleri alerjiye ve beyaz lekelere neden olabilir.
Protein Eksikliği
Tırnakta beyaz lekeler yatay şeritler halindeyse protein eksikliği söz konusu demektir. Bu şeritler tırnaklarda değil tırnak yataklarında olduğu için tırnak ile beraber uzamaz. Beyaz leke tırnağınızı diğer eliniz ile sıktığınızda kayboluyorsa eğer protein eksikliğidir. Protein alındığı zaman hemen geçer.
Mineral Eksikliği
Mineral ve vitamin eksikliğinde tırnaklarda beyaz nokta ya da çizgiler oluşabilir. Tırnaklardaki beyaz noktaların çıkmasının sebebi çinko ve kalsiyum eksikliğidir. Kalsiyum eksikliğiyle tırnakta beyaz lekelerin oluştuğu söylense de bu durum bilimsel olarak ispatlanmamış.
Tırnak Yaralanmaları
Tırnağın köküne verilen darbeler tırnaklarda beyaz lekelerin oluşmasına neden olabilir. Sık manikür yaptırmak beyaz çizgilerin başlıca nedenlerinin arasındadır.
Tırnakta Oluşan Beyazlıklar Nasıl Giderilir?
İçinde bol miktarda çinko mineralini barındıran yiyecekler tüketilmelidir. Peynir, kırmızı et, yumurta, bezelye, fındık ve brokoli çinko bakımından zengin yiyeceklere örnektir. C vitamini çinkoyla beraber tüketilirse çinko mineralinden yüksek oranda yararlanılır.
Tırnak bakımı ürünleri sık sık kullanıyorsa bu ürünlerin son kullanım tarihlerinin geçmediğinden ve sağlık açısından bir sorun oluşturmayacağından emin olunmalıdır.
Sülfür, kalsiyum ve demir içerikli besinlerin yeteri şekilde alınmasına dikkat edilmelidir.
Tırnaklarda beyazlığın olduğu fark edildiği zaman tırnakların uzaması beklenmelidir. Ciddi sorun yaratmayan beyaz lekeler tırnak ile beraber uzayarak kaybolacaktır. Eğer tırnaklarda uzun bir süre kalan ve gitmeyen beyazlık varsa doktora danışılmalıdır.