Türkiye'de Yiyecek ve içecek sektörüne şok! Çok Sayıda Lokanta ve kafeler tamamen kapanabilir

Pandemi tedbirleri kapsamında kafe ve restoranların kapatılarak paket servise geçmesi istenmişti. 2019 yılında büyüklüğü 110 milyar liraya çıkan yeme içme sektörünün istihdam oranı da oldukça fazla. Ancak işletmelerin büyük çoğunluğu kapanma tehlikesinde.

Kısıtlamalar nedeniyle sadece paket servise geçen restoran ve kafeler son raddeye gelmiş durumda. Sektör çok büyük bir riskle karşı karşıyayken restoran ve kafe sahipleri çıkış yolları arıyorlar. Happy Moon’s Grup Başkanı Hüseyin Aymutlu da sektörde yaşanan krizle ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu.

Happy Moon’s Grup Başkanı Hüseyin Aymutlu, kapanan kafe ve restoranların bir ay daha açılmamasının yüzde otuz ila kırk işletmenin kapanmasına yol açabileceği uyarısında bulundu. İşletmelerin mart veya nisanda açılmasının büyük tehlike arz edeceğini dile getiren Aymutlu, ikinci kapanmaların erken gelerek sektörü hazırlıksız yakaladığını belirtti.

Gelecek dönem hedefleri ile alakalı olarak düzenlenen online toplantıda söz alan Aymutlu, pandemi kısıtlamasıyla kapanan ve yalnızca gel al veya paket servise açık bırakılan restoran ile kafelerin ocak ayından açılması gerektiğini vurguladı.

İkinci kapanma çok daha yorucu

Tolantıda konuşan Aymutlu, sektörde zihinsel bir çöküş yaşandığını ve bunun sonucunda ilk kapanmadansa ikinci kapanmanın sektörü daha da yorduğunu belirtti. İlk problemin kira ödemeleri ile ilgili olduğunu vurgulayan Aymutlu kiracılarla hala tam bir anlaşmaya gidilemediğini aktardı. Ödedikleri kiraların yüksek miktarlarda olduğunu bu sebeple teşviklerin çok fazla yansımasının olmayacağını aktaran Aymutlu, cadde üzerindeki veya AVM’lerdeki kiralarının en az yüz bin lira olduğunu açıkladı. Beklentilerinin maddi yardım değil, kiracılarla orta yol için devletin aracı olması olduğuna dikkat çeken Aymutlu, bazı kira sahiplerinin anlaşmaya vardığını ancak bazılarının da %100 kira aldıklarını söyledi.

Net bilgi planlamalar için önemli

Aymutlu, açılış ile ilgili olarak net bir tarih bilgisinin planlama açısından önemli olacağını ve bu bilginin acilen verilmesi gerektiğini belirtti. Aymutlu, sektörde faal olan yaklaşık iki yüz bin küçük ve büyük işletme’nin varlığının göz önünde bulunarak bir karar verilmesi gerektiğini ifade etti.

Yeme içme sektörünün yıllık cirosu yüz yirmi milyar ile yüz yirmi beş milyar arasında değiştiğine değinen Aymutlu, Happy Moon’s Grup’un otuz beş şubesi varken sadece üç şubesinde paket servis olduğunu dile getirdi. Şubelerindeki günlük cironun yalnızca 1000 ila 1500 lira arasında olduğunu açıklayan Aymutlu, paket servisin bir katkısı olmadığına dikkat çekti. Ayrıca kira sahibinin paket servisten kar elde ettiğini zannederek kirayı indirme konusunda ikna olmadığını aktaran Aymutlu, paket servisin ciro payının yüzde iki ila üç arasında değiştiğini belirtti.

Personel geri dönemiyor

İlk kısıtlamaların ardından tekrar açılan restoran ve kafelerde personel sayısını %50’ye indirdiklerini aktaran Aymutlu, diğer personellerin de kısa çalışma ödeneğinden yararlandıklarını açıkladı. İşlerin pandemi öncesinin yüzde yetmişi kadar olması ile geriye kalan personelleri çağırdıklarını söyleyen Aymutlu, memleketinde olup gelemeyen personel sayısının yüzde yirmi oranında olduğunu açıkladı. Aymutlu, eskiden Anadolu’dan İstanbul’a gelen personelin şimdi ise İstanbul’dan Anadolu’ya dönüş yaptığını sözlerine ekledi.

 

Güncel Haberleri

Emeklilere dev promosyon! ING Bank Kasım ayı için duyurdu
Ertan Sayın yönetimindeki Son Mühür zirveye koşuyor
Medyada Yer Bulamayanlar açıldı
Kocaeli Haberleri için en doğru adres Kocaeli Barış Gazetesi
Canan Karatay yeni favorisini açıkladı. Bunu yiyenlerin ömrü uzuyor