Turşu, türü ne olursa olsun bilinen en iyi probiyotik kaynaklarından biridir. Bağırsak dostu olarak da bilinen turşunun sağlığa sayısız faydası var. Tansiyon hastaları için çok miktarda turşu tüketilmesi önerilmese de, içinde yer alan sarımsak, sirke ve sebzelerin fermantasyon sürecinde salgıladığı iyi bakteriler birçok hastalığa iyi gelmektedir.
En sevilen iki turşudan biri olsan salatalık turşusu yanlış hazırlandığı zaman sonu hüsran olur. Çünkü salatalıklar fermantasyon aşamasında sünebilir ve yumuşayabilir. Ancak doğru bir tarifle salatalıklarınız yedikçe kütür kütür ses çıkarır ve bol sulu olur.
Nefisyemektarifleri.com'da yer alan içeriğe göre; kütür kütür çıtır çıtır tam kıvamında salatalık turşusu tarifi;
KÜTÜR KÜTÜR SALATALIK TURŞUSU TARİFİ
Kütür Kütür Salatalık Turşusu Tarifi İçin Malzemeler
- 3 kg’lık Kavanoz
- 2 kg Kornişon veya taze Tarla salatalığı
- 1, 5 su bardağı Sirke
- 5 yemek kaşığı Kaya tuzu
- 1 tatlı kaşığı limon tuzu
- 1 tatlı kaşığı Şeker
- 4-5 Adet Nohut
- 1 baş Sarımsak
- 8 su bardağı kaynamış Su
- Bir tutam maydanoz
- 2-3 Adet Asma yaprağı (küçük)
Kütür Kütür Salatalık Turşu Nasıl Yapılır?
- Öncelikle 8 su bardağı suyu kaynatıp bir kaba boşaltın içerisine kayatuzu ve sirkeyi katın tuz eriyene kadar karıştırın ve ılımaya bırakın.
- Salatalıkları ve maydanozu yıkayıp kenara alın, salatalıkların sap ve uç kısımlarını ince ince kesip 2-3 yerinden delikler açın.
- Kavanozun dibine nohut ve bir miktar sarımsak atıp hazır olan salatalıkları sıkıca yerleştirin aralarada kalan sarımsakları ve limon tuzunu atıp, ılık sulu karışımı kavanozun ağzına kadar ekleyin.
- En üstüne 2-3 tane asma yaprağı onun üstüne de doğranmamış maydanozu ekleyip ağzını sıkıca kapatın ve ters çevirin bir gün bu şekilde kalsın.
- Güneş görmeyen yerde muhafaza edin, 10-15 gün bekletip buzdolabına kaldırabilir ve Afiyetle kütür kütür yiyebilirsiniz Afiyet olsun :)
Not: Acı sevenler turşu yapım aşamasında içerisinde 3-4 adet acı sivri biber ilave edebilir.
Kaynak: nefisyemektarifleri.com