Sokak Lezzetlerinin Aynısını Evde Yapın Tüm Sırrıyla Bazlamada Tantuni Tarifi
Bazlama hamur işleri arasında en lezzetli ekmek türüdür. Yufka mı bazlama mı deseniz bazlama derim. Peki Bazlamada Tantuni evde nasıl yapılır? İşte tüm sırrıyla tarifi..
Tantuniyi ilk kez Kayseri'de yemiştim. Evet yaşadığım İzmir'de de yapan yerler vardı ama hiç denememiştim. İyi ki de öyle yapmışım. Kayseri'ye düzenlediğim gezi sonrası o tadı arayıp durdum ama bulamadım. Ne İzmir'de ne de İstanbul'da.. Gel gelelim ki Kuzey Makedonya'ya taşımdım. Şimdi hiç bulamıyorum. Ee kendin yapmıyor musun? diyenlere şöyle söyleyeyim misafir ağırladığım günler yöresel lezzetler arasında ilk tantuniyi yaparım.
Yalnız yaşadığım için genellikle misafir kabul ettiğim günler mutlaka tantuni yaparım. Kalabalık yemesi daha lezzetli oluyor. Bu arada tarifini ise ikici kez Kayseri'ye gittiğim de Ahmet ustadan almıştım. Kendisi de babası gibi dedesinden öğrenmiş. Kuşaktan kuşağa gelen o lezzetin tarifini ne yaptım ne ettim öğrendim.
Ben de bugün sizler için püf noktasıyla tantuni tarifini sizler için derledim. İşte bazlamada tantuni tarifi..
Bazlamada Tantuni Tarifi İçin Gerekli Malzemeler
Eti Hazırlamak İçin:
- 600 gr tantunilik doğranmış olan dana eti
- 2 ufak ince uzun doğranmış soğan
- 2 yemek kaşığı kadar tereyağı
- 1 çay bardağı kadar sıvıyağ
- Bir tutam karabiber
- Bir tutam tuz
- Bir tutam toz biber
Bazlama Ekmeğini Hazırlamak İçin:
- 6 su bardağı kadar un
- 400 ml kadar su
- 4 çay kaşığı kadar maya
- 4 tatlı kaşığı kadar toz şeker
- 2 tatlı kaşığı kadar tuz
- 4 yemek kaşığı kadar yoğurt
Soğan Salatasını Hazırlamak İçin:
- 4 tane soğan
- Yarım demet kadar maydanoz
- 4 ufak domates
- Biraz zeytinyağı
- Bir tutam tuz
- Limon
- Bir tutam da sumak
Bazlamada Tantuni Tarifi Nasıl Yapılır?
İlk olarak eti yapışmaz olan bir tavaya alarak suyunu çekinceye dek kısık bir ateş üzerinde iyice pişirin. Etler suyunu çektiği zaman tereyağı ve zeytinyağı da katarak soğanları da üzerine ilave edin ve kavurma işlemini sürdürün. Soğanlar diriliğini kaybettiği an baharatları katarak kısık bir ateşte kavurmayı sürdürün. Ekmeği hazırlamak için unu genişçe bir kap içerisine alarak ortasına bir havuz açmalısınız. Şeker ve mayayı ekleyip unun üzerine yoğurt ve tuzu katın. Suyu orta kısma azar azar dökerek hamuru yoğurun. Ardından hamuru yarım saat süresince dinlendirip mayaya gelmesini beklemeyi unutmayın.
Dinlenmiş olan hamur içerisinden dilediğiniz boyutta bir beze alarak yuvarlamaya başlayın. Bezeleri bazlama haline getirin ve tavada pişirin. Soğan salatasını hazırlamak için soğanları incecik uzun şeritler halinde doğrayın. Domatesin kabuklarını soyarak küp olarak doğrayın. Maydanozu da incecik kıyın. Tüm malzemeleri bir kaba alarak yağ ve baharatlarla beraber karıştırmalısınız. Bazlamalar yağlansın diye etin üzerine bastırın ve salatayı da içerisine koyarak dürüm haline getirin.
Afiyet olsun.