Tapu sahipleri dikkat: 90 gün içinde başvuru yapmayanın hakkı yanacak
Hisseli tapu sahiplerine, tapuda ön alım hakkı için yapılan açıklamada 90 gün süre olan başvuru süresinin altı çizilirken, yasal süre içerisinde başvuru yapmayan kişilerin haklarını kaybedeceği uyarısı yapıldı
Birden fazla kişiye ait olduğunu gösteren tapu sahiplerini ilgilendiren önemli bir uyarı yapıldı. Yapılan uyarıda 90 günlük süreye dikkat çekildi. Yasal süre içinde başvuru yapmazlarsa tapu sahiplerinin haklarını kaybedeceğinee dikkat çekildi.
TAPU SAHİPLERİNİ İLGİLENDİREN DUYURUNUN DETAYLARI DA BELLİ OLDU
Gercekgundem.com sitesinde aktarılan habere göre; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne ait ülkemizde tapu ile ilgili tüm kayıtları tutma ve işlemleri gerçekleştirme yetkisi bulunuyor. Kişilerin taşınmaz mallar üzerindeki hak ve yetkileri tapu belgesi ile kayıt altına alınırken tapu tek bir kişiye ait olabileceği gibi birden fazla kişiye de ait olabiliyor.
Birçok **tapu sahibinin bilmediği uyarıya göre yasal süreye dikkat edilmezse tapu sahiplerinin hakları yanabilir** Tapu sahiplerinin haklarının yanmaması için yasal süreye dikkat etmesi gerekmektedir.
Müstakil tapu ve hisseli tapu olarak adlandırılan tapularda taşınmaz üzerindeki tüm tasarruf yetkisinin tek bir kişiye ait olduğunu gösteren tapular müstakil tapu olarak adlandırılmaktadır. Tapu üzerinde tasarruf yetkisinin birden fazla kişiye ait olduğunu gösteren tapulara ise hisseli tapu adı verilmektedir.
HİSSELİ TAPU SATIŞI NASIL GERÇEKLEŞİR?
Tapunun satışı konusunda işlenecek yöntemler tapunun cinsine göre değişkenlik göstermektedir. Hisseli tapunun satışı konusunda da uyulması gereken yöntemler ise genellikle farklı olmaktadır. Hisseli tapunun satışı konusunda izlenecek yöntem hissedarların anlaşmalarına bağlı olur çoğu zaman. Hissedarların ortak satış kararına varması durumunda tapu bir bütün olarak satılmaktadır.
TAPUDA ŞUFA SÜRESİ NE ZAMAN BAŞLAMAKTADIR
Tapu sahiplerini ilgilendiren uyarıdaki tüm detaylar. Birçok **tapu sahibinin bilmediği yasal süre 90 gündür** Yasal süre geçildikten sonra **tapu sahiplerinin** hakkı yanmaktadır.
Hisseli tapuda şufa hakkı bulunmakta olup böylelikle hisse sahiplerine ön alım hakkı tanınır. Bu hak sayesinde hisseli tapuya sahip olan biri bu hakkı satmak istediği takdirde diğer hissedarların bu payı öncelikli olarak satın alma hakkı bulunmaktadır. Ancak hisseli tapularda alım için uygulanan süre sınırı bulunmaktadır.
Hissedarın diğer hissedarlara haber vermeden yaptığı satış için itiraz hakkı bulunmakta olup tapunun devrinin dahi iptal edilmesi de mümkün olmaktadır. Bu nedenle mutlaka hisseli tapu satışında bu payı alan kişi mağdur olmamak adına diğer hissedarlardan yazı ile feragatname almalı ve hak kaybına uğramamak için hakkını aramalıdır.
90 GÜNLÜK YASAL SÜREYE DİKKAT ETMELİSİNİZ
Hisseli tapunun üçüncü bir kişiye satılır ve bu satış işlemi noter üzerinden hissedarlara bildirilirse paydaşlar bu bildirimi aldıkları tarihten itibaren 3 ay içerisinde ön alım talepli dava açılması da gerekir. Süre içinde açılmayan davada ön alım hakkı da ortadan kalkacaktır.
Hisseli tapunun üçüncü bir kişiye satılır ve bu satış işlemi noter üzerinden hissedarlara bildirilirse paydaşlar bu bildirimi aldıkları tarihten itibaren 3 ay içerisinde ön alım talepli dava açılması gerekir. Süre içinde açılmayan davada ön alım hakkı ortadan kalkar.
Yine hisseli tapuda diğer hissedarlardan habersiz yapılan satışlarda 2 yıl içerisinde ön alım talepli dava açma sınırı bulunmakta olup davanın açılmaması durumunda ön alım hakkı düşer.