Yaptığınız çay lezzetli olsun istiyorsanız demliğin içine bir tutam ilave etmek yeterli

Çay çok sevilen lezzetler arasında yer almaktadır. Çay demlerken bilmeniz gereken tüyoyu sizler için derledik.

Çay çok sevilen Türk içecekleri arasında yer almaktadır. Kahvaltılarda ve beş çaylarında genelde daha fazla tüketiriz.

Ancak biz Türklerin çay tüketmek için herhangi bir zaman kuralı yoktur. Gece yarısı bile canımız çay çektiğinde demleyip içebiliriz.

Çayı içmesi güzel ama demlemesi biraz marifet istiyor. Herkes tavşan kanı gibi çay demleyemez. Lezzetli çay demlemekte herkesin yapabileceği bir şey değil.

Ancak lezzetli çay demlemek için herkesin işine yarayacak bazı bilgiler var.

Karanfilli çay son dönemin değil tüm dönemlerin en popüler çay tarifleri arasında yer alıyor. Karanfilli çayı yapmak için ise bilmeniz gerekenler aslında çok basit.

Yemek.com sitesinde yer alan bir içerikte; Lezzetli çay tarifinin püf noktalarına yer verildi.

İhtiyacımız olan malzemeler: çaydanlık, su, siyah çay ve şeker.

Çaydanlığımızın tertemiz olduğuna emin olarak başlıyoruz. İçinde kireç olan çaydanlıkta çok da iyi bir çay yapmamız mümkün olmayacaktır. Çeşme suyu değil içme suyu kullanmamız da önemli. Çaydanlığın altını 2/3 oranında içme suyuyla dolduruyoruz ve ocağa yerleştiriyoruz.

maxresdefault.jpg

Su kaynadığında çaydanlığın üstüne eğer karışım çay koyuyorsak (seylan çayı ve yerli çay) yaklaşık 7-8 tatlı kaşığı çay ekliyoruz. Eğer yalnızca seylan yani kaçak çay denilen çaydan kullanacaksak 5 çay kaşığı yeterli olacaktır. Yalnızca yerli yani bildiğimiz halis mulis mis gibi Türk çayı kullanacaksak da yaklaşık 10 tatlı kaşığı çay koyuyoruz.

Burada küçük bir önerimiz var: 1 tatlı kaşığı şekeri çaydanlığın üstüne ekliyoruz. Karıştırmadan bırakacağımız şeker çayın acılığını almamıza yardımcı olacaktır.

Kaynayan ve kaynadıktan sonra en az 2 dakika boyunca kaynamada bırakılan suyu çaydanlığın üstüne 1 parmak kalacak şekilde boşaltıyoruz ve çaydanlığın altını tekrar içme suyuyla dolduruyoruz. Şimdiye kadar kaynama hızıyla ilgilenmediğimiz suyun kaynama hızına dikkat etmemiz gerekiyor. Orta ateşte su kaynayana kadar çayı ocakta tutuyoruz. Su kaynadıktan sonra çay servise hazır diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çayın demlenme ve güzelleşme evresi burada başlıyor. Altını kıstığımız ocakta çayı yavaş yavaş demlenmeye bırakıyoruz.

Çayın demlendiğini nasıl anlarız?

Altı kaynayıp kısık ateşte demlenmeye bıraktığımız çayın kaynadığını en iyi anlayabileceğimiz yöntem aradan yaklaşık 5 ya da 6 dakika geçtikten sonra çaydanlığın üst kapağını kaldırıp çayın çöküp çökmediğine bakmak. Eğer yüzeyde yüzen çaylar varsa henüz hazır değildir.

Çayın tamamen demlenmiş olduğunu çayın yüzeyinde gezen çay yapraklarını görmediğimizde anlamış oluruz. Çünkü çay tamamen suyunu çekmiş, adabıyla olmuş ve dibe çökmüştür.

Çoğunlukla çay kaynayıp demlendikten sonra çaydanlığı ocaktan almak gibi bir hata yapılır. Çaydanlığın üstündeki çay yoğun ve seyreltilmesi gereken bir içecek olduğu ve su ne kadar kaynarsa o kadar berrak bir çay ortaya çıkacağı için kaynatılmaya devam edilir. Bu sırada ocak daima en kısıktadır.

Çay nasıl servis edilir, tavşan kanı çay nasıl yapılır?

Çayı servis ederken önce çaydanlığın üstünden ajda bardak da denilen ince belli bardağa 1/3 oranında çay dökülür. Bardağın yaklaşık 1,5 parmaklık bir kısmı çayla doldurulmuş olur. Eğer çayı daha yoğun seviyorsak demli olarak hazırlayabiliriz. Bu da yaklaşık 2, 2.5 parmaklık bir orana tekabül eder. Ardından çaydanlığın üzerine çaydanlığın altından su eklenir.

sddefault.jpg

Tavşan kanı olarak bildiğimiz ve duyduğumuz çay ise renginin kırmızıya çaldığı çaydır. Yani iyi demlenmiş bir çaydır. İyi demlenmiş bir çay da açık değil tavşan kanı gibi içilir.

İşte Türk çayımız hazır

ÇAYIN LEZZETLİ OLMASI İÇİN DEMLİĞE EKLEYİN

Çayı demlerken demlik içerisine bir kaç adet karanfil atın. Karanfil sayesinde çayınız çok daha lezzetli olacaktır.