Çay ve Kahvedeki Ölümcül Tehlike Kimse Dikkate almadan Lık Lık içiyordu
Çay ve Kahve sadece Türk mutfağının değil bir çok dünya mutfağının vazgeçilmez içeceklerindendir! Peki bir tehlike var ve dikkat edilmesi gerekiyor deseydik! İşte bilmeniz gerekenler
Fazla Çay ve Kahve Tüketmenin 6 Önemli Zararı
Bu yazımızda çay ve kahveyi çok sık tüketmenin altı önemli zararından söz ediyor olacağız. Herkes çay ve kahve içmekten çok hoşlanır. Ama bu durumun zararları da vardır. Aşırı derecede fazla tüketim, çeşitli türde sorunlara yol açabilir. Haydi gelin, hep beraber bu olumsuz etkileri öğrenelim.
- Kalp Ritmini Bozar
Kafeini çok sık tüketmek, uyarıcı etki yaparak kalp atışlarınızın hızlanmasına sebebiyet verebilir. Bu etki bazı kişilerde ufak dozlarda bile görülebilirken bazı kişilerde de yüksek dozlarda tüketilince bile kalp ritmini bozmaz. Bu sebeple kafein barındıran içecekleri tükettikten sonra kalp atış hızınızda herhangi bir sorun yaşarsanız, kafein alımınızı en aza indirmelisiniz.
- Kan Basıncını Arttırır
Çok kafein tüketmek, sinir sistemi üzerinde uyarıcı etki yapar. Bu nedenle de kan basıncının artmasına yol açabilir. Kan basıncının artması, gün geçtikçe arterlere de zarar vererek kanın beyne ve kalbe akmasını kısıtlayacaktır. Bu sebeple kalp krizi ve felç riskini arttırır. En çok da kafein tüketimine alışmamış olan ya da yüksek tansiyon hastası olan kişilerde bu etkisi sebebi ile kafeinin dozuna dikkat etmek önemli bir durum olmaktadır. Fakat maalesef ki hepimiz bu duruma çok da fazla dikkat etmiyoruz. Bu da sorunlara yol açıyor.
- Anksiyeteyi Arttırıcı Etki Yapabilmektedir
Kafein genel manada yorgunluk oluşturan bir beyin kimyasalı olan adenozinin tüm etkilerini bloke eder ve bu şekilde çalışmaktadır. Aynı esnada artan enerji ile bağlantılı olan adrenalin hormonunun salgılanmasını da destekler. Çok dozda alınırsa bu etkiler kendini daha çok belli eder ve bu durum direkt olarak kişinin kendisinde ileri derece bir halde sinir yapabilir.
- Uykusuzluk Problemi Doğar
Kafeinin öteki özelliklerinden bir başkası da uyanık kalmaya yardım etme kabiliyetidir. Bununla beraber yapılan birçok araştırma yüksek seviyede kafeinin uykuya dalma sürecini uzattığını gösterir. Kafeinin tesirinin geçmesi birkaç saat sürebilir. Bazı durumlarda daha az ya da daha fazla da sürebilmektedir.
Tabii günün ilerleyen saatlerinde tüketilmekte olan kafein uyku kalitesini olumsuz manada etkileyebilmektedir. Yapılan birçok araştırma sonucunda kafeinin beden içerisinde yaklaşık olarak 5 saat kaldığını, bireye bağlı biçimde de bu sürenin 1,5 saat ile 9 saat gibi bir sürecin arasında değişebileceğini ortaya koyuyor.
- Sindirim Sorunlarına Yol Açabilir
Kafein, besinlerin her birini sindirim sistemi boyunca hareket ettirmekte olan kasılmaların genel adı olan peristalsisi arttırarak bağırsak hareketlerini düzenler. Bu sebeple çok seviyede tüketilirse ishale yol açar. Aynı esnada kafeinli i.ecekler mide içeriğinin boğaza gidişinin önüne geçen kasların gevşemesine neden olup çok miktarda tüketilirse gastroözofageal reflü hastalığının belirtilerinin artış göstermesine sebep olabilir.
- Bağımlılığa Neden Olduğu Söylenebilir
Kafein, bazı beyin kimyasallarını tetikleyebiliyor. Bu sebeple uzun bir süre boyunca fazla tüketilmesi durumunda yoksunluk belirtilerine yol açabilir. 2012 senesinde yayınlanmış olan ve 213 tane kafein tüketen insan üzerinde yapılan bir araştırma çalışmasında katılımcı kişiler 16 saat boyunca kafeinsiz kalıp ardından bir anket doldurmuştur. Gün be gün kafein tüketenlerin her gün tüketmeyen kişilere göre baş ağrısı yaşadığı görülmüştür. Yoksunluk kendini göstermiştir diyebiliriz.