Her katından adeta Lezzet Akıyor! Orijinalinden Kırk Katlı Börek Tarifi!
Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden olan börek tarifini böyle denediniz mi? Tam kırk katlı nefis bir börek tarifi vereceğim
Börek en çok sevdiğim hamur işi lezzetlerindendir. Ancak bugüne kadar böylesini hiç denememiştim. Eskişehir'de bir komşumdan öğrendim ve o gün bugündür bu böreği yapar dururum:
Bugün yeniden yapınca ve sizlerle paylaşmaya karar verdim
Her katında bana göre lezzet akıyor yedikten sonra ise saatlerce acıktırmıyor. Bunu şundan söylüyorum genelde hamur işi yedikten kısa bir süre sonra acıkırız. Ancak bu börek gerçekten acıktırmıyor
Sözü fazla uzatmadan ayrıntıları paylaşıyorum
Kırk katlı börek tarifi yazımızda. Bu tarif başka bir yerde yok! En iyisinden kırk katlı börek tarifi için site site dolaşmaya hiç gerek yok!
Kırk kat börek tarifinin aslı için neler neler yaşandı... Geçtiğimiz günlerde çocukluğumda annemin kahvaltılarda yaptığı kırk katlı böreğin kokusuyla uyandım. İnternet üzerinden tariflere baktığımda her yerde çok farklı tariflerle karşılaştım. Böreğin en önemli özelliği çıtır çıtır olmasıydı ancak neredeyse tüm tariflerde yumurta, süt ya da kabartma tozu gibi malzemeler vardı. Benim yediğim böreğin hamurunda bu malzemelerin olduğunu hiç hatırlamıyordum. Emin olamadığım için bulduğum bir tarifi uyguladım ama sonuç hüsrandı. Börek ekmek gibi olmuştu.
Ben de işin ehline yani anneme sordum. Çok eski bir tarifi bildiğini ve internettekilerin doğru olmadığını söyledi. Ondan aldığım tarife yaptığım börek ise muhteşem oldu. Senelerdir gizlenen tarif işte bu yazıda!
Kırk kat börek için malzemeler neler?
İnternetteki tariflerde hamuru yumuşatacak bazı malzemeler mevcut. Süt ya da hamur kabartma tozu gibi. Ancak bizim orijinal tarifimizde bunların hiçbiri yok. Hamuru elimizden geldiğince piştiğinde çıtır olacak malzemelerle yapmalıyız. Ve bunun için aslında o kadar az malzeme gerekiyor ki...
Bir kilo un, aldığı kadar ılık su ve tuz. Püf noktası ise bir yemek kaşığı sirke... Bir paket de margarin. Hepsi bu kadar. İç harcı için isterseniz peynir kullanabilirsiniz ancak benim aldığım orijinal tarifte yumurta ve yoğur karıştırılarak farklı bir malzeme oluşturuluyor. Bunun için bir buçuk su bardağı kadar yoğurdu ilk olarak süzmek gerekiyor yoksa çok çok sulu olur. Çok çok da kuruyacak şekilde süzmeye gerek yok fazla suyunu atsın yeter. Süzdükten sonra içine bir yumurta kırıp bir tutam kadar tuz eklenip karıştırılır.
Kırk kat börek nasıl yapılır?
İlk olarak derin bir kaba unu ve sirkeyi ekleyelim. Ardından ılık suyu yavaş yavaş ekleyip yoğuralım. Bir yandan da margarinimizi tavaya alıp eritelim.
Hamur ele yapışmayacak bir kıvama geldiğinde içinden kırk tane beze çıkaralım. Bezenin bir tanesini merdane ile açalım. Fazla uğraşmaya gerek yok. Sonrasında üstüne erittiğimiz margarinden sürelim ve başka bir beyi açarak üstüne koyalım. Bu şekilde yirmi katlı bir alt taban yapalım. İsterseniz bezelerde alt kısma 18 üst kısma da 22 tane beze de ayırabilirsiniz.
İlk yirmi bezeyi yaptıktan sonra yavaş yavaş üst üste yığılı bezeleri elimizde açalım. Biraz açıklıktan donra yumruklarla açmaya başlayalım. Arada yırtıklar oluşabilir ancak kapatması kolay olduğu için çok önemsemeye gerek yok. Sadece fazla fazla açılmasını önleyin. Tepsinizin boyutuna eriştiğinde tepsiye yerleştirin. Hamur yuvarlak olduğu için hiçbir zaman yüze yüz oturmaz bu nedenle ekstra bir çabaya girmeyin.
Ardından ikinci katı da yapın ama açmadan evvel iç harcı dökün. Fırını önceden ısıtın ve üst katı da kapattıktan sonra kalan margarini kapanan böreğin üstüne dökün. Bir kaç yerine de bıçakla çizikler atın. Fırında üstü kızarana kadar pişirin. Çıkardığınızda sıcak sıcak tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.