Yunanistan Başbakanı : Kuzey Makedonya’yı Türk etkisinden Koruyoruz
Yunanistan Başbakanının Makedonya ziyaretinin yankıları sürüyor.
İsim değişikliğiyle birlikte Kuzey Makedonya Cumhuriyeti ismini tanıyan Yunanistan artık Makedonya ile ilgili sorunlarını çözmüş durumda.
Yunanistan öyle ki artık KuzeyMakedonya'yı bir yatırım üssü olarak görmeye başladığını açıkça ilan etmiş gözüküyor. Yeni Balkan gazetesi Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın Yunan savaş uçaklarının Makedonya hava sahasında uçmasına izin veren anlaşmaya İlişkin görüşlerini okuyucusuyla paylaştığı haberinde aynen şu ifadelere yer vermiş:
“Bölgenin istikrarını tehdit eden oyunlar oynadığımızı söylüyorlar ama biz bölgede çok iyi bir müttefik edindik. Resmi olarak komşumuzun hava sahasının güvenliğini devralıyoruz. Bunu bizim uçaklarımız yapacak Türk uçakları değil”
Türkiye’nin iş dünyasıyla bölgeyi etkisi altına almak istediğini kaydeden Çipras, “Biz şimdi komşuda Yunan işadamlarının yatırımlarını götürdüğümüzde üçüncü ülkelerin bölgedeki etkisini de hep birlikte kırmış oluyoruz”
Yani Açık ve net bir şekilde Yunanistan Başbakanı Makedonya'daki Türk etkisini kırmaya çalışıyoruz diyor. Makedonya'da Türk etkisi Yunanistan'ın ki gibi sonradan olacak bir şey değildir.
Makedonya'da Türk toplumu vardır ve olmaya devam edecektir.
Makedonya'da yaşayan Türk toplumu yüzyıllardır bu topraklarda varlığını sürdürmüştür. Yani Yunanistan'ın yapmaya çalıştığı gibi sonradan burada Bir Türk etkisi oluşmuş oluşturulacak hiç değildir.
Mesele eğer yatırım konusunda Türk yatırımlarının önünü kesmek veya burada daha fazla Yunan yatırımıyla Türk etkisini kırmaksa orada Türkiye'ye ye ve kurumlarına daha büyük işler düşüyor.
Türkiye'den buraya gelen yatırımcılar teşvik edilmeli. Örneğin Türkiye'de üretilen ürünlerin büyük bir bölümünün burada pazarlandığını görmekteyiz.
Bu bağlamda Türkiye'den daha fazla bölgeye ürün getirilmesi için ne gerekiyorsa yapılmalıdır.
Makedonya'da sadece İnşaat yapıp daire satmak gibi konularda değilde Türkiye'deki ürünlerin daha fazla dış dünyaya özelliklede Makedonya gibi ülkelere pazarlanması için yatırımcılar teşvik edilmeli ve desteklenmelidir.
Makedonya'da Türkiye teknoloji alanında yatırımlarını artırmalı ve Türkiye'deki teknik bir çok konunun ülkeye getirilmesinde öncülük etmelidir.
Tika ve Yunus Emre enstitüsü faaliyetlerini daha aktif bir şekilde yürütmelidir. Özellikle Yunus Emre enstitüsü'ne büyük görev düşmektedir. Örneğin Türkiye'den buraya gelenler Makedonca kursuna ihtiyaç duymaktadır. Bu konuda da öncülük yapılabilir.
Ülkede Türkçe sinemanın olmaması ise ayrı bir düşünülmesi gereken ihtiyaçtır. Türk toplumun ülkede epey bir fazla olduğu düşünüldüğünde ülkede yaşayan Türkler gerek Türkçe kitap evine gerekse Türkçe sinemaya ihtiyaç duymaktadır.
3 YILA yakındır Makedonya'da Türkçe yayın yapmaya çalışan Üsküp Haber tamamen kendi imkanlarıyla dimdik ayakta durmaktadır.
Hiç bir Türk kurumu hiç bir Türk kuruluşundan üstelik tek bir destek almadan. Ama biz yinede tek başımıza olmamıza rağmen elimizden geldiğince bu topraklarda Türkçeyi savunmayı Türkçe yayın yapmaya gayret ediyoruz. Kimseler sahip çıkmasada...
Yunanistan'ın Başbakanı ise daha düne kadar düşman gördüğü ülkeye gelip Makedonya'da Türk etkisini kırmak için adımlar atacağız diyebilmektedir. Bu bağlamda Türk kurumları Türk kuruluşları Türk yatırımcıları etkisini dahada artırmak için ayrılık gayrılık gütmeden var gücüyle birlik olmalıdır. Unutmayınız ki Ayrılık gayrilik güdenler kendi içlerinde bir fayda sağlayamadıkları gibi toplum içerisinde de bir fayda sağlayamazlar.
Takdiri ve yorumu siz okuyucularımıza bırakmaktayız.